Ovčia bryndza, letná bryndza, zimná bryndza

Z Recept na život
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Charakteristika niektorých druhov bryndze.

Podľa druhu mlieka, z ktorého je vyrobená:

  • ovčia bryndza – vyrobená len z ovčieho hrudkového syra,
  • letná bryndza – vyrobená zo zmesi ovčieho hrudkového syra a kravského hrudkového syra
    • alebo len bryndza
  • zimná bryndza – vyrobená zo zmesi skladovaného ovčieho syra a kravského hrudkového syra.
    • alebo len bryndza


Pričom podiel syra z ovčieho mlieka musí byť najmenej 50% hmotnosti.

Podľa obsahu tuku v sušine:

  • plnotučná - pre zimnú a letnú


Hlavná surovina, ovčí hrudkový syr, môže byť rôzny:

  • ovčí hrudkový syr vyrobený zo surového ovčieho mlieka (na salašoch)
    • povinne označený
  • ovčí hrudkový syr vyrobený z pasterizovaného ovčieho mlieka (v bryndziarni)
    • bez uvedenia na obale