Srbský džuveč

Z Recept na život
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Úvod - navodenie atmosféry

Recept pochádza z knihy "Polievky a eintopfy". Ako rodina ho varíme už niekoľko rokov. Zásadné je dodržať tie skutočne veľké objemy, hlavne cibule a presný pomer ryže a bujónu. Bujón robím z kocky, je to rýchle a pohodlné. Recept zapísal lekárnik Martin Pilnik, preto sú miery a váhy exaktne definované.

Zoznam surovíny

  • 400g bravčového pliecka (v ďalšom pod pseudonymom mäso)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 350 g cibule (dodržte to množstvo)
  • 2 zelené papriky
  • 500g zrelých rajčiakov
  • 500g zemiakov - také čo sa nerozvárajú
  • 1 polievková lyžica bravčovej masti (ak dáte olej, pripravíte sa o drobný príspevok masti k celkovej chuti a vôni)
  • 1 čajová lyžička soli (soľte podľa chuti, ale soľte)
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého bieleho korenia
  • 100g podlhovastej ryže (dôležité odvážiť)
  • 1/2 litra hovädzieho bujónu (dôležité zachovať objem, kvôli ryži)

Postup prípravy a reči okolo toho

V zásade sa to robí na tri časti:

  1. Uvaríme pol litra bujónu.
  2. Do misky si pripravíme druhú skupinu surovín: Na rezance pokrájanú papriku, ošúpané a pokrájané paradajky (kľudne na kašu aj tak sa rozvaria), na plátky pokrájané zemiaky
  3. Mäso nakrájate na kúsky. (V recepte je uvedené "na rezance", ale kto krájal mäso vie, že keď napíšem kúsky, tak vás to nebude frustrovať) Opekáme na masti 8-12 minút (osolíme okoreníme), teda toľko kým medzičasom nakrájame na drobno tú cibuľu a cesnak. Pridáme cibuľu a cesnak k mäsu a stále opekáme dohromady ďalších 5-10 minút na trochu miernejšom ohni. Dávame pozor aby cibuľa neprihorela, keď treba pridáme masť navyše.
  4. Okoštujeme mäso, ak je skoro (nemusí byť ešte celkom hotové), tak je pravý čas pridať všetko z misky + ryžu
  5. Nasledujúcich 20-40 minút všetko dohromady varíme prikryté v hrnci. Pri miešaní si všímame, ako sa stráca tekutina a objavuje ryža. Nevaríme odokryté! Tekutina je určená pre ryžu.
  6. Keď už sú uvarené zemiaky a aj mäso je fajn mäkké, tak je hotovo.

Podávanie

Podávame v plytkom tanieri, jeme vidličkou, je to dosť husté. Chutí to hlavne po paradajkách, ktoré tam nakoniec ani nevidno.

Zážitky nasledovníkov

Sem napíšte ako sa to vám podarilo a vaše skúsenosti z reálneho varenia tohto jedla.

Historická vsuvka

Ak viete niečo o histórii tohto jedla, môžete to napísať sem.